Anti witwas wet

Naar aanleiding van een bewerking( hetzij storting, afkoop, arbitrage) op uw contract vraagt de verzekeraar Abeille regelmatig om uw dossier aan te vullen. Hij vraagt u om een kopie van uw identiteitskaart, een adresbewijs of een Klantenkennis document. Sommige mensen vinden dit ongepast en zelfs opdringerig. Het is nochtans een wettelijke verplichting waaraan de verzekeraar moet voldoen. Hierbij geven wij u graag een woordje uitleg.

Toepasselijk recht

Abeille Vie, met hoofdzetel in Frankrijk, is onderworpen aan de controle van de Franse overheid betreffende de anti witwas wetgeving. Het bijwerken van uw gegevens maakt echter deel uit van het bepalen van uw risicoprofiel op het gebied van de bestrijding van het witwassen van geld. Omdat de verzekeraar verplicht is deze wetgeving na te leven, past hij daarom het Franse recht toe.

Duidelijke tekst

Om meer inzicht te hebben in deze materie, hebben wij contact opgenomen met de Banque de France, de autoriteit op dit gebied. Deze verwijst ons naar het document “Sectorale principes van toepassing van de Prudentiële en T oezichthoudende Autoriteit, resoluties met betrekking tot de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme voor de verzekeringssector (februari 2015). Een heel programma, heel interessant, aangezien wij dit zwart op wit vinden :

De verzekeraar verzamelt kennisinformatie over de zakelijke relatie om daarop voortdurend waakzaam te zijn. Het verzamelen van deze elementen is legitiem: deze vereiste stelt de verzekeraars in staat de consistentie van de door de klant verstrekte informatie met de door hen uitgevoerde activiteiten te controleren en een profiel van de klant op te stellen. Het met niettemin proportioneel te zijn.

En net daaronder komen wij bij de lijst van wat kan worden gevraagd :

1.2.1 Elementen die waarschijnlijk worden verzameld voor kennis over de zakelijke relatie:
1° Voor kennis van de zakelijke relatie: – het bedrag en de aard van de geplande handelingen; – de bron van de middelen; – de bestemming van de fondsen; ― de door de klant opgegeven economische rechtvaardiging of de beoogde werking van de rekening.
2° Voor kennis van de professionele, economische en financiële situatie van de cliënt en, indien van toepassing, van de uiteindelijk gerechtigde: a) Voor natuurlijke personen: ― bewijs van het woonadres actueel op het moment waar de goederen zich bevinden verzameld; – professionele activiteiten die momenteel worden uitgeoefend; – inkomen of enig element dat het mogelijk maakt andere middelen te schatten; – elk element waardoor het erfgoed kan worden gewaardeerd; – met betrekking tot de personen vermeld in I, II en III van artikel R. 561-9, de functies of elk element dat het mogelijk maakt de aard van de bestaande banden tussen deze personen te beoordelen;

Hieraan worden uiteraard de achternaam, voornaam, adres, enz. toegevoegd. die binnen een ander wettelijk kader vallen, maar die hoe dan ook essentieel zijn om een ​​minimale dienstverlening te garanderen.

Laten we daarom teruggeven aan Caesar…

…wat van hem is. We kunnen alleen vaststellen dat de door de verzekeraar vereiste gevoelige verzoeken volledig binnen de wettelijke tekst vallen. Kunnen we het hem daarom kwalijk nemen dat hij ze heeft gevraagd? Neen. Maar als vereniging die de belangen van de leden van AFER Europe verdedigt, kunnen we het betreuren dat de communicatie van de verzekeraar over dit onderwerp niet de meest openhartige en leerzame is. We zijn van plan in deze richting te werken om dingen te verbeteren.

We willen in het bijzonder het evenredigheidsbeginsel benadrukken, dat zowel in de Franse als in de Belgische wetgeving wordt vermeld. Dit beginsel vereist met name dat een verzoek evenredig blijft aan het doel ervan. Kunnen we eigenlijk dezelfde waakzaamheidseisen stellen als we € 500 of € 100.000 betalen? Het lijkt ons dat de verzekeraar dit onderscheid te weinig maakt.

En tot slot…

Sommige leden voelen zich ongemakkelijk bij sommige vragen die in het Klantenkennis document geformuleerd worden. U hoeft daar niet te veel belang aan te hechten, want de gestelde vragen zijn heel vaag. Bij sommigen is er de vrees dat deze gegevens zouden doorgegeven worden naar de belasting dienst. Let wel door diverse wetgevingen in de loop de jaren heeft de belasting dienst al heel wat meer informatie over uw financiële situatie. Wat de verzekeraar met uw klantendossier zou kunnen meebrengen is volstrekt onbelangrijk.

(Auteur : BP / DL)
Olivier